Salut, Guest

roaim.co.nr   |   roaim.de.vu   |   roaim.net.tf Free Domain Name

Newspeak

Publicat de: FlorentinU82 colaborator AIM
Publicat la: 21.01.2014
Citit de: 840 ori
Conţine: 969 cuvinte
10.00
Apreciază acest articol cu o notă,
în  zona galbenă  de la final.
Noutăţi:
1051
Noul tau Smart TV te spioneaza. Afla cum poti preveni asta.
767
Spionaj in casa ta: o noua tehnologie foloseste sunete inaudibile pentru a transmite informatii despre telefonul, calculatorul, televizorul sau tableta ta!
2913
Iluzii anesteziante in care cred romanii, si care blocheaza evolutia si dezvoltarea poporului roman, a societatii romanesti, a Romaniei (1)
1304
Iluzii anesteziante in care cred romanii, si care blocheaza evolutia si dezvoltarea poporului roman, a societatii romanesti, a Romaniei (2)
860
Originea democratiei: o poveste cu tilc
480
Poluarea electromagnetica dauneaza grav sanatatii
1814
Vladimir Putin - agentul trezirii?
6178
Mega-dezvaluiri de documente si dovezi despre Programele Spatiale Secrete si Extraterestri vor avea loc in 2016?
3076
Se intampla ceva extraordinar in lume
1185
«Eu cuget, deci exist» a fost precedat de «eu cuceresc, deci exist» şi mai ales de «eu extermin, deci exist»
1088
Sfaturi practice pentru a rezista manipularilor
875
Recviem pentru un vis - un rocker despre muzica rock
861
Fungii provoaca Alzheimer - infesteaza creierul
4745
VIDEO: Grupul de studii Keshe Romania
903
Desteapta-te, romane! Pe tine insuti!
1275
Stalin a inviat din morti
1374
Vladimir Putin, catre elita occidentala: Timpul jocului s-a terminat...
2257
Generator Free Energy inspirat din textele sacre ale Indiei
1524
Tehnologii sinistre ale controlului mental ce sunt aplicate umanităţii (prima parte)
1978
Tehnologii sinistre ale controlului mental ce sunt aplicate umanităţii (partea a doua)
mai multe noutăţi...
sau Top 100
Comentate recent:




ŞTIRI PE SCURT (selecţie - mai multe în Prima Pagină):

12 ianuarie 2016

Un oras din Italia a inchis reteaua WiFi pentru a nu deteriora sanatatea locuitorilor: Primarul Livio Tola a transmis scolilor din oras ca sa inlocuiasca tehnologia wireless si sa revina la cabluri, dupa ce s-a informat si a aflat ca routerele wireless emit radiatii electromagnetice care sunt daunatoare mai ales copiilor si adolescentilor. "Nu poate fi vorba ca suntem impotriva tehnologiei, masura a fost adoptata pentru a proteja sanatatea", a declarat acesta, adaugand: "Nu putem spune cu certitudine nici ca aceste unde electromagnetice sunt daunatoare pentru copii, si nici ca nu sunt", din lipsa unui consens al expertilor. Citeste continuarea in Prima Pagina.

1 decembrie 2015



THE EXPANSE este un nou serial SF transmis de canalul TV Syfy, despre care Corey Goode spune ca arata uluitor de multe realitati: de la coloniile de sclavi de pe Marte si dispozitivele "glass-pads" (terminale audio-video portabile similare unei simple bucati de plastic plexiglass ce sunt permanent conectate la un depozit informational urias) si pana la diferitele centre de putere grupate in jurul programelor spatiale. Episodul pilot a fost deja difuzat, urmand ca serialul sa continue pe 15 decembrie 2015. Desi, in mod evident ca nu toate aspectele prezentate in serial ar trebui considerate adevarate, pentru cei care au urmarit dezvaluirile pe care Corey Goode le publica inca de anul trecut, serialul este ULUITOR de asemenator cu acestea. Se pot avansa opinii diferite relativ la scopul difuzarii acestui serial acum: de la minimalizarea dezvaluirilor lui Corey care ar putea fi catalogate ulterior ca simple "inspiratii" avand ca sursa acest film, si pana la unul care este mai probabil - filmul ar fi inca un pas pe calea unei dezvaluiri semi-oficiale care va fi doar partiale si atent "administrate" de catre cei aflati "la butoanele" puterii. Urmareste trailer-ul in Prima Pagina.

19 noiembrie 2015

Keshe Foundation Manufacturing Bulgaria a fost inregistrata in Bulgaria si incepe fabricarea unitatilor generatoare Magrav Power, a anuntat azi Mehran Keshe in cadrul seminarului transmis LIVE online pe canalul YouTube al Keshe Foundation SpaceShip Institute. Tot in cadrul acestui seminar, Mehran Keshe a prezentat fiecare dintre cele doua modele de generatoare Magrav Power (unul destinat folosirii casnice, si celalalt destinat folosirii intr-un autovehicul), in cele doua variante (varianta europeana al carui container are culoarea albastra, si varianta americana de culoare alba).

Multe alte ştiri de interes general - în Prima Pagină.


Active Information Media este in curs de modernizare, vizitati-ne la adresa aim.eu5.org

Abonează-te la Buletinul Informativ AIM pentru a fi anunţat imediat ce sunt publicate noi articole, şi nu numai: uneori, Buletinul Informativ AIM conţine informaţii care NU sunt publicate pe site-ul Active Information Media.

Adresa acestui articol este http://roaim.de.vu/?a=articles&p=907

Newspeak

de Mihai Silviu Chirilă

Motto: "Newspeak este singurul limbaj din lume al cărui dicționar se micșorează pe zi ce trece." - George Orwell, 1984

George Orwell spunea în romanul său de mare viziune 1984 că într-o lume a viitorului va apărea o nouă formă de vorbire, o nouă "limbă", Newspeak. Această limbă va fi vorbită de toți, și caracteristica ei va fi simplitatea vocabularului și a gramaticii.

Spre deosebire de Esperanto însă, care încearcă să fie o limbă de sinteză între marile limbi ale lumii, creând astfel o cale simplă de comunicare între oameni, simplitatea vocabularului limbii Newspeak se va datora faptului că oamenii nu vor mai avea multe de spus și nu vor mai avea nevoie de multe cuvinte, iar simplitatea gramaticii va fi dată de simplificarea situațiilor de viață care necesită forme gramaticale complexe de expresie.

Foarte mult timp s-a considerat că romanul lui Orwell este unul pur ficțional. În ultima vreme însă, apar din ce în ce mai frecvent expresii precum "realitate orwelliană", "lume orwelliană" ș.a.m.d.

În încercarea de a soluționa multele conflicte de toate felurile existente în lume, apar proiecte ce încearcă găsirea unor baze comune pe care să se construiască o înțelegere între părțile divergente.

Rezultatul este destul de modest, efectele secundare însă sunt îngrijorătoare. Unul dintre aceste efecte secundare este crearea limbajului "politic corect". Ne vedem adesea puși în situația de a nu ne exprima "corect din punct de vedere politic". Unele exprimări incorecte politic au devenit chiar pasibile de pedeapsă.

Fără îndoială, trăim într-o lume în care trebuie să se dea satisfacție cerințelor unor minorități, unor moduri de gândire, unor feluri de viață. Fiecare are dreptul să-și croiască viața personală și comunitară cum dorește și cum îi dictează conștiinta, dar a impune un limbaj corect politic majorităților nu este oare o inversare ciudată a piramidei, făcând ca "discriminarea pozitivă" (un concept înrudit cu cel de corectitudine politică) să devină o discriminare pur și simplu pentru majorități? Dacă suntem foarte atenți la sensibilitățile minorităților, nu ar trebui să fim la fel și față de sensibilitățile majorităților? De ce trebuie să pornim de la ideea că majoritățile sunt "vinovate" pentru faptul că nu sunt minorități?



Au apărut dicționare în Europa care au eliminat anumite cuvinte din cuprinsul lor, cum ar fi: creștinism, rege, regină, păcat. Acele cuvinte sunt considerate fie irelevante pentru noile realități, fie "incorecte din punct de vedere politic". În Marea Britanie s-a trecut la eliminarea din registrele medicale a precizărilor legate de "mama" și "tatăl" nou-născutului, pentru a nu ofensa o anumită minoritate sexuală.

Dar cum rămâne cu sentimentele milioanelor de copii cărora li se ia dreptul de a avea în identitatea lor scriptică numele mamei și al tatălui, sau simpla precizare că au o mamă și un tată? În Scoția a existat o discuție legată de înlocuirea celebrului Saltire (steagul cu crucea sfântului Andrei), pentru că prezența crucii creștine pe steag prejudiciază concetățenii de alte religii (deși aceștia nu s-au manifestat niciodată în acest sens). Cum rămâne cu urmașii lui Robert the Bruce și William Wallace care au luptat sub această flamură?

În tendințele aceleiași "corectitudini politice" apar formulări care aduc foarte mult cu Newspeak. Astfel, conceptele de "iubit" și "iubită" sunt înlocuite discret cu cele de "partener", "parteneră", aplicate atât cuplurilor căsătorite, cât și celor care trăiesc "în afara căsătoriei" (folosesc această expresie din necunoașterea termenului Newspeak corespunzător, evitând termenul jurdic "concubinaj" sau pe cel eclesiastic "adulter", care, dacă nu sunt deja, cu siguranță vor fi în curând "incorecte din punct de vedere politic").

Ce se va întâmpla când cuvinte din vocabularul creștin vor deveni ofensive pentru unii dintre concetățenii noștri de alte religii? Ce se va întâmpla când cuvântul "păcat" nu va mai fi recomandabil? Când termenul "necredincios" va fi o insultă? (deși oricine nu crede în nimic este numit după logica de bun-simț a limbii "necredincios").

Dar dacă va deveni nefrecventabil însuși termenul "Dumnezeu"? Ce vom face atunci? Nu este doar un artificiu de gândire: există deja o traducere a Bibliei care urmărește să satisfacă sensibilitățile mișcării feministe, Biblie în care toate pronumele care se referă la Dumnezeu sau la Persoanele Treimii au fost traduse la genul feminin. Și ce s-a realizat cu aceasta?

Să ne imaginăm că această Biblie ar ajunge referențială pentru toți creștinii. Aceasta ar satisface partea feministă a populației creștine feminine și ar lăsa pe dinafară toată populația masculină. Ar înlocui o Biblie scrisă într-un limbaj presupus "falocratic" cu una în limbaj "mastocratic". Cui prodest?

Am încercat cândva să scriu un articol despre diferența dintre modul în care presa americană reușește să prezinte obiectiv două opinii divergente a doi interlocutori cu păreri opuse, fără ca unul să fie ignorat complet (cazul din ce în ce mai frecvent în Uniunea Europeană) sau linșat în direct (cazul României).

Pe urmă m-am gândit că simpla utilizare a unui fișier youtube pentru a face demonstrația ar fi putut fi catalogată ca un act extremist (thoughtcrime cum l-ar fi numit Orwell), dată fiind reputația în lume a unuia dintre interlocutori, cunoscut thought criminal, nevorbitor al limbii Newspeak și complet incorect politic și nefrecventabil (în paranteză fie spus nici eu nu sunt de acord cu atitudinile sale rasiste, dar cred că are și el dreptul la o opinie).



Dar totuși prezent la CNN, pentru simplul motiv că religia deontologiei profesionale îi face pe jurnaliștii americani să vorbească încă Oldspeak (engleza americană cea de toate zilele, corectă gramatical și față de realitățile înconjurătoare).

Așa că am renunțat. De câte ori și în cât de multe situații va trebui să renunț la o demonstrație, științifică până la urmă, pentru a nu leza, fără intenție, pe unii și/sau pe alții?

Newspeak se înscrie cu siguranță în cursa celor mai receptate limbi ale lumii (sau cel puțin a celor mai frecventate). Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este: Care este linia de demarcație între new speak și no speak?

Articol preluat din Revista Lumea


Active Information Media este in curs de modernizare, vizitati-ne la adresa aim.eu5.org

Abonează-te la Buletinul Informativ AIM pentru a fi anunţat imediat ce sunt publicate noi articole, şi nu numai: uneori, Buletinul Informativ AIM conţine informaţii care NU sunt publicate pe site-ul Active Information Media.

Adresa acestui articol este http://roaim.de.vu/?a=articles&p=907

• Recomandări

Vezi mai jos şi alte articole recomandate.

Vă rugăm să apreciaţi acest articol cu o notă, în  zona galbenă  de mai jos. Arătaţi-le celorlalţi vizitatori aprecierea dvs. pentru acest articol.




Alege o notă de mai jos:
Articolele originale publicate de AIM se află sub incidenţa licenţei tip "Creative commons", adică:

• Preluarea materialelor este permisă (chiar şi pe forumuri) dar trebuie să fie însoţită de menţionarea sursei (http://roaim.co.nr);
• Preluarea materialelor în scopuri comerciale este permisă doar cu anunţarea şi aprobarea prealabilă a AIM.
• Dacă alteraţi, transformaţi sau reconstruiţi un alt material pe baza informaţiilor furnizate, puteţi distribui munca rezultată doar ?n condiţiile unei licenţe identică cu prezenta.

Despre autor

Articol preluat din Revista Lumea

Recomandări:

Peste 4.000 vizite
Criza financiară a fost declanşată la ordin
Noua Ordine Mondială se pare că se ţine tare. Cea mai sigură şi rapidă cale de a o instaura este o criză financiară. Sună familiar? Congresmanul american Ron Paul dezvăluie planul "Elitei" de a provoca o criză economică globală.
nota 9.25 din 5266 vizite
Călătorie la Esteval
Iată cum am călătorit la Esteval, în Portugalia, fără paşaport sau act de identitate, şi fără să cheluiesc nici-un ban...
nota 9.86 din 1482 vizite


Cele mai comentate articole:

Free Web Hosting