Salut, Guest

roaim.co.nr   |   roaim.de.vu   |   roaim.net.tf Free Domain Name
Active Information Media : Romania » Suedia experimenteaza un program de lucru de 6 ore pe zi: productivitatea creste

Suedia experimenteaza un program de lucru de 6 ore pe zi: productivitatea creste

Publicat de: marian_apostol.aim redactor AIM
Publicat la: 25.09.2015
Citit de: 584 ori
Conţine: 1058 cuvinte
10.00
Apreciază acest articol cu o notă,
în  zona galbenă  de la final.
Noutăţi:
1051
Noul tau Smart TV te spioneaza. Afla cum poti preveni asta.
768
Spionaj in casa ta: o noua tehnologie foloseste sunete inaudibile pentru a transmite informatii despre telefonul, calculatorul, televizorul sau tableta ta!
2913
Iluzii anesteziante in care cred romanii, si care blocheaza evolutia si dezvoltarea poporului roman, a societatii romanesti, a Romaniei (1)
1304
Iluzii anesteziante in care cred romanii, si care blocheaza evolutia si dezvoltarea poporului roman, a societatii romanesti, a Romaniei (2)
861
Originea democratiei: o poveste cu tilc
480
Poluarea electromagnetica dauneaza grav sanatatii
1814
Vladimir Putin - agentul trezirii?
6178
Mega-dezvaluiri de documente si dovezi despre Programele Spatiale Secrete si Extraterestri vor avea loc in 2016?
3076
Se intampla ceva extraordinar in lume
1185
«Eu cuget, deci exist» a fost precedat de «eu cuceresc, deci exist» şi mai ales de «eu extermin, deci exist»
1088
Sfaturi practice pentru a rezista manipularilor
875
Recviem pentru un vis - un rocker despre muzica rock
863
Fungii provoaca Alzheimer - infesteaza creierul
4746
VIDEO: Grupul de studii Keshe Romania
903
Desteapta-te, romane! Pe tine insuti!
1276
Stalin a inviat din morti
1375
Vladimir Putin, catre elita occidentala: Timpul jocului s-a terminat...
2257
Generator Free Energy inspirat din textele sacre ale Indiei
1524
Tehnologii sinistre ale controlului mental ce sunt aplicate umanităţii (prima parte)
1978
Tehnologii sinistre ale controlului mental ce sunt aplicate umanităţii (partea a doua)
mai multe noutăţi...
sau Top 100
Comentate recent:


ATENŢIE: Acest articol este un original AIM şi se află sub incidenţa licenţei tip "Creative commons", detaliată la final.




ŞTIRI PE SCURT (selecţie - mai multe în Prima Pagină):

12 ianuarie 2016

Un oras din Italia a inchis reteaua WiFi pentru a nu deteriora sanatatea locuitorilor: Primarul Livio Tola a transmis scolilor din oras ca sa inlocuiasca tehnologia wireless si sa revina la cabluri, dupa ce s-a informat si a aflat ca routerele wireless emit radiatii electromagnetice care sunt daunatoare mai ales copiilor si adolescentilor. "Nu poate fi vorba ca suntem impotriva tehnologiei, masura a fost adoptata pentru a proteja sanatatea", a declarat acesta, adaugand: "Nu putem spune cu certitudine nici ca aceste unde electromagnetice sunt daunatoare pentru copii, si nici ca nu sunt", din lipsa unui consens al expertilor. Citeste continuarea in Prima Pagina.

1 decembrie 2015



THE EXPANSE este un nou serial SF transmis de canalul TV Syfy, despre care Corey Goode spune ca arata uluitor de multe realitati: de la coloniile de sclavi de pe Marte si dispozitivele "glass-pads" (terminale audio-video portabile similare unei simple bucati de plastic plexiglass ce sunt permanent conectate la un depozit informational urias) si pana la diferitele centre de putere grupate in jurul programelor spatiale. Episodul pilot a fost deja difuzat, urmand ca serialul sa continue pe 15 decembrie 2015. Desi, in mod evident ca nu toate aspectele prezentate in serial ar trebui considerate adevarate, pentru cei care au urmarit dezvaluirile pe care Corey Goode le publica inca de anul trecut, serialul este ULUITOR de asemenator cu acestea. Se pot avansa opinii diferite relativ la scopul difuzarii acestui serial acum: de la minimalizarea dezvaluirilor lui Corey care ar putea fi catalogate ulterior ca simple "inspiratii" avand ca sursa acest film, si pana la unul care este mai probabil - filmul ar fi inca un pas pe calea unei dezvaluiri semi-oficiale care va fi doar partiale si atent "administrate" de catre cei aflati "la butoanele" puterii. Urmareste trailer-ul in Prima Pagina.

19 noiembrie 2015

Keshe Foundation Manufacturing Bulgaria a fost inregistrata in Bulgaria si incepe fabricarea unitatilor generatoare Magrav Power, a anuntat azi Mehran Keshe in cadrul seminarului transmis LIVE online pe canalul YouTube al Keshe Foundation SpaceShip Institute. Tot in cadrul acestui seminar, Mehran Keshe a prezentat fiecare dintre cele doua modele de generatoare Magrav Power (unul destinat folosirii casnice, si celalalt destinat folosirii intr-un autovehicul), in cele doua variante (varianta europeana al carui container are culoarea albastra, si varianta americana de culoare alba).

Multe alte ştiri de interes general - în Prima Pagină.


Active Information Media este in curs de modernizare, vizitati-ne la adresa aim.eu5.org

Abonează-te la Buletinul Informativ AIM pentru a fi anunţat imediat ce sunt publicate noi articole, şi nu numai: uneori, Buletinul Informativ AIM conţine informaţii care NU sunt publicate pe site-ul Active Information Media.

Adresa acestui articol original AIM este http://roaim.co.nr/?a=articles&p=999

Suedia experimenteaza un program de lucru de 6 ore pe zi: productivitatea creste

de David Crouch (The Guardian)
traducere si adaptare de Marian Apostol (AIM)

Azilul de batrani Svartedalens (Suedia) experimenteaza un program de lucru de numai 6 ore zilnic, iar rezultatul este cel asteptat: personalul ingrijitor este cu mult mai putin stresat, iar productivitatea a crescut.

Desi pare ca o casa de retragere pentru batrani din Suedia nu poate fi subiectul unui experiment in ceea ce priveste viitorul muncii, iata ca un grup restrans de ingrijitori de la un azil au facut schimbari radicale in vietile lor in efortul de a creste calitatea si productivitatea muncii.

In luna februarie 2015, personalul ingrijitor a trecut de la 8 ore de munca la numai 6 ore de munca zilnic, pentru ACELASI SALARIU. Acesta este primul experiment de acest fel intr-o insitutie de stat din Suedia, dar deja de 10 ani tara cauta alternative viabile la programul de lucru traditional.

"Eram mereu obosita tot timpul, veneam acasa de la servici si ma prabuseam pe sofa", spune Lise-Lotte Pettersson (41 de ani), asistenta la azilul Svartedalens din Gothenburg. "Dar nu si acum. Sunt cu mult mai odihnita si mai plina de energie, atat pentru munca mea, cat si pentru familie".

Acest experiment ii inspira si pe alti suedezi: la spitalul Universiitar Sahlgrenska din Gothenburg, sectia de chirurgie ortopedica are acum un program de 6 ore pe zi, la fel ca doctorii si asistentele din doua sectii ale unui spital din localitatea Umea din nordul Suediei. Dar aceasta tendinta nu se limiteaza la sectorul institutiilor publice: micii intreprinzatori sustin ca o zi de lucru mai scurta creste productivitatea.

La Svartedalens, experimentul este vazut ca un succes, chiar daca a fost necesar sa fie angajati inca 14 ingrijitori ca urmare a necesarului crescut de personal. Ann-Charlotte Dahlbom Larsson, directoarea institutiei, spune ca intreg personalul ingrijitor este intr-o stare de lucru mai buna, iar standardul de ingrijire este mai ridicat.

"Incepand din 1990 aveam din ce in ce mai mult de lucru, dar mai putini oameni - asa nu puteam continua. Exista foarte multa oboseala si depresie in personalul ingrijitor din cauza programului foarte solicitant. Lipsa echilibrului intre munca si casa nu este buna pentru nimeni - nici pentru angajat, si nici pentru beneficiar", spune ea.



Roland Paulsen, cercetator la Universitatea Lund (Suedia), spune ca "oamenii muncesc mai mult, pentru un timp indelungat", referindu-se la programul de lucru si la varsta de pensionare avansata.

"De prea mult timp politicienii se intrec spunandu-ne ca e necesar sa creem locuri de munca cu un program de lucru mai mare, iar acum munca a devenit un scop in sine - ceea ce este gresit". spune el. "Dar, fata de anii 1970, productivitatea muncii s-a dublat, deci, tehnic vorbind, avem motive sa reducem programul de lucru la 4 ore. Problema este cum se distribuie acest câştig in productivitate".

La centrele service auto ale Toyota din Gothenburg, programul de lucru a fost redus in urma cu 13 ani. Angajatii lucreaza numai 6 ore zilnic, si sunt multumiti. In trecut, clientii erau pusi sa astepte multe ore, iar angajatii erau stresati si faceau multe greseli, sustine Martin Banck, directorul executiv, care a avut ideea de a reduce timpul de lucru al mecanicilor auto. De la programul de lucru 7:00 - 16:00 s-a trecut la unul redus, de numai 6 ore zilnic, cu acelasi salariu. Dar s-au organizat doua schimburi, unul incepand de la ora 6:00, iar celalalt la ora 12:00, cu pauze mai putine si mai scurte.

"Mecanicii se simt mai bine, iar cei care renunta la post sunt foarte putini, in timp ce a crescut numarul celor care doresc sa munceasca", spune Banck. "Dispozitivele mecanice sunt folosite cu o atentie mai mare si se strica mai rar, iar costurile au fost reduse mult - toata lumea e fericita". Profitul a crescut cu 25 %.

Martin Geborg (27 de ani) este mecanic la acest centru de service Toyota, si are deja 8 ani vechime la acest loc de munca. Ii place programul de 6 ore. "Prietenii ma invidiaza", recunoaste el, spunand ca ii convine asa pentru ca la ora la care ajunge la servici si la care pleaca de la servici traficul este mult mai relaxat, si pierde mai putin timp pe drum.

Sandra Andersson (25 de ani) este in echipa din anul 2008. "E minunat sa inchei lucrul la ora pranzului", spune ea. "Asa, am aproape toata ziua la dispozitie".



Pentru Maria Brath, patroana unei mici afaceri in domeniul internet, orarul de numai 6 ore zilnic la care a aderat inca de la inceput, ii permite sa atraga personal mai bun si sa ii pastreze. "Ei sunt bunul cel mai de pret pe care il avem, oamenii". Chiar daca ar putea sa castige ceva mai mult in alta parte, banii nu se compara cu timpul liber pe care il au la dispozitie ca urmare a programului redus. Compania, cu 22 de angajati in cele doua birouri din Stockholm si Ornskoldsvik, produce cel putin (daca nu mai mult) decat competitorii sai ce lucreaza 8 ore zilnic, spune ea.

Linus Feldt, seful companiei Filimundus din Stockholm, spune ca lucrul timp de 6 ore zilnic a fost adoptat in urma cu un an, si ca are legatura cu motivarea si cresterea atentiei, eliminandu-se astfel ceea ce se numeste procrastinare (sau asteptarea ca programul de lucru sa se incheie, nefacand nimic) ce este caracteristica unui program de lucru mai lung.

"Astazi cred ca timpul este mai valoros ca banii", spune Feldt. "Iar posibilitatea de a pleca acasa mai devreme cu 2 ore este un motiv suficient de bun pentru a face o munca de calitate".

Cea mai mare confederatie sindicala din Suedia recunoaste ca a pastrat tacerea in privinta acestui subiect, dar acum isi propune sa-l promoveze in negocierile cu politicienii, in timp ce politicienii sunt hotarati sa puna capat experimentului, desi a produs beneficii in domeniul institutiilor publice suedeze.

Comentariu AIM: Acest experiment este un exemplu minunat despre posibilitatile nebanuite ce apar atunci cand oamenii au la dispozitie timpul necesar pentru a-si imbunatati viata. Sanatatea se imbunatateste odata cu reducerea stresului, iar oamenii muncesc astfel mai eficient. Desi este evident ca aceasta este o situatie in care castiga toata lumea, sa nu ne mire ca politicienii doresc sa puna capat acestui experiment. Actualii conducatori sunt interesati doar cum sa isi mentina conturile neatinse, in timp ce bunastarea si vietile populatiei sunt total irelevante pentru ei, pentru ca sunt incapabili de asemenea reflectii.



Active Information Media este in curs de modernizare, vizitati-ne la adresa aim.eu5.org

Abonează-te la Buletinul Informativ AIM pentru a fi anunţat imediat ce sunt publicate noi articole, şi nu numai: uneori, Buletinul Informativ AIM conţine informaţii care NU sunt publicate pe site-ul Active Information Media.

Adresa acestui articol original AIM este http://roaim.co.nr/?a=articles&p=999

• Recomandări

Vezi mai jos şi alte articole recomandate.

Vă rugăm să apreciaţi acest articol cu o notă, în  zona galbenă  de mai jos. Arătaţi-le celorlalţi vizitatori aprecierea dvs. pentru acest articol.




Alege o notă de mai jos:
Articolele originale publicate de AIM se află sub incidenţa licenţei tip "Creative commons", adică:

• Preluarea materialelor este permisă (chiar şi pe forumuri) dar trebuie să fie însoţită de menţionarea sursei (http://roaim.co.nr);
• Preluarea materialelor în scopuri comerciale este permisă doar cu anunţarea şi aprobarea prealabilă a AIM.
• Dacă alteraţi, transformaţi sau reconstruiţi un alt material pe baza informaţiilor furnizate, puteţi distribui munca rezultată doar ?n condiţiile unei licenţe identică cu prezenta.

Despre autor

Marian Apostol este redactor AIM

Recomandări:

Peste 4.000 vizite
Monitorizarea VIDEO a cipurilor RFID
Fie că este vorba de microcipul RFID din paşaport, carnet de conducere sau buletin, sau chiar de celebrul implant RFID uman (localizat sub piele, pe braţ), există sisteme de urmărire care se bazează pe aceste microcipuri. Vă prezentăm un foarte scurt documentar are arată monitorizarea în timp real a persoanelor care poartă asupra lor obiecte ce conţin cipuri RFID.
nota 9.70 din 4554 vizite
Peste 2000 vizite
VIDEO: Spre 21 decembrie 2012 - un ajutor binevenit
Mărturii video despre semnificaţia datei de 21 decembrie 2012, şi dovezi ale ajutorului pe care îl primim deja, pentru a ne transforma gradat, evitând dezastre şi catastrofe.
nota 9.94 din 2773 vizite


Cele mai comentate articole:

Free Web Hosting