Apocalipsa, dupa ONU (4)

[continuare din partea a treia]

Primul efect al încălzirii globale: scumpirea automobilelor

Ca urmare a raportului IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change - Comitetul Interguvernamental pentru Schimbarea Climei) despre încălzirea globală, Comisia Europeană a publicat strategia-minune prin care constructorii de automobile vor trebui să reducă emisiile de dioxid de carbon.

Aşa cum arătam anterior, măsura era absolut previzibilă pentru că adevăratul scop al campaniei declanşate oficial pentru "salvarea planetei" este doar profitul financiar. Comisia prevede scăderea limitelor admise la un nivel mediu de 120 gr / km până în 2012, limita fiind mai scăzuta cu 40 grame decât este acum.

Pentru aplicarea strategiei, executivul comunitar urmează să facă o lege cât mai curând.

Producătorii de automobile vor trebui să se orienteze spre soluţii care să reducă emisiile de dioxid de carbon cauzate de motorul maşinii. Soluţii care, aşa cum este de aşteptat, vor creşte preţul final al maşinii, spre satisfacţia producătorilor.

Dar, ca să fie tabloul complet, trebuie să spunem că această campanie de "ajutorare" a constructorilor de maşini cuprinde şi anumite stimulente fiscale pentru achiziţia de automobile mai puţin poluante, adică statele europene vor trebui să reducă impozitele percepute producătorilor.

Şi, ca să demonstreze că soluţia propusă este bună pentru toată lumea, comisarul european Gunter Verheugen consideră că strategia oferă condiţii pentru menţinerea locurilor de muncă în acest sector, avantajează mediul înconjurător dar şi inovaţia în construcţia automobilelor.

Şi totuşi, ca să nu se vadă cu ochiul liber că este "cusută cu aţă albă", strategia primeşte un protest "automat" din partea constructorilor. Asociaţia Europeană a Constructorilor de Automobile (ACEA) a condamnat, într-un comunicat de presă, propunerile Comisiei Europene, considerând că acestea afectează întreaga economie a Europei.

Ceea ce urmează ştim deja: aşa-zise "negocieri dure" între Comisie şi producători, care se vor încheia cu un "pact" acceptat de ambele părţi.

Cea mai afectată "se dă" industria din Germania, cu producători ca BMW şi DaimlerChrysler care scot acum profituri uriaşe cu modele de lux, puternice, care poluează maxim. Aceştia au ameninţat subtil cu mutarea activităţilor de producţie în afara UE şi trimiterea în şomaj a mii de lucrători europeni.

Şi, în sfârşit, anunţul care va trebui repetat într-una de acum încolo, pentru a intra bine în capul europenilor, a fost făcut: noile prevederi vor face automobilele mai scumpe cu până la 2.500 de euro.

Al doilea efect: subminarea remediilor naturale

Proiectul de lege promovat de Comisia Europeană care este în legatură cu măsurile împotriva încălzirii globale, urmăreşte incriminarea persoanelor şi entităţilor responsabile pentru agresiuni împotriva mediului sau dezastre ecologice şi pedepsirea vinovaţilor cu amenzi usturătoare şi chiar pedepse grele cu închisoarea.

Comisarul pentru Mediu, Stavros Dimas, şi cel pentru Justiţie, Franco Frattini, au dezvăluit că Uniunea Europeană intenţionează să armonizeze legislaţiile penale ale statelor membre în domeniul protecţiei mediului pentru a include noi infracţiuni ecologice, de la depozitarea sau deversarea ilegală de deşeuri până la distrugerea ori deţinerea ilegală de plante şi animale protejate prin lege.

Proiectul include şi pedepse - amenzi de la 300.000 la 1,5 milioane de euro - pentru companiile care se fac responsabile de incidente ecologice, şi obligarea acestora să suporte operaţiunile de curăţare şi decontaminare.

Persoanele fizice responsabile de delicte grave precum poluări de anvergură sau transportul ilegal de materiale nucleare vor risca închisoarea de la doi la cinci ani, pedeapsa maximă putând ajunge şi la zece ani de închisoare, în cazul în care infracţiunile sunt comise de grupuri infracţionale organizate.

Acest proiect de lege se foloseşte de "criza" artificial generată de mincinosul raport ONU despre încălzirea globală, pentru a forţa impunerea unei legi care, aparent, este în legătură cu acest subiect. De ce aparent? Pentru că în prezentul proiect se doreşte reglementarea unui alt domeniu, care nu are nicio legătură (absolut nicio legătură) cu efectul de seră.

Este vorba de domeniul plantelor care vor fi declarate ilegale în UE. Aţi citit corect: UE vrea să declare ilegale anumite plante. Poate că e bine, veţi spune, şi aici vă veţi gândi eventual la droguri. Realitatea ne arată însă că lupta cu drogurile este doar una de faţadă: se vrea descurajarea persoanelor de a deţine aceste plante, dar nu şi a marilor carteluri care fac munţi de bani de pe urma consumatorilor de droguri.

Însă, în lista plantelor declarate ilegale se vor strecura, "din greşeala" sau "exces de zel", chiar şi plante care sunt folosite azi în remediile naturale atât de apreciate în ultimii ani. Atât de apreciate, încât devin o ameninţare pentru medicamentele clasice.

Adevăratul scop al acestui proiect de lege este detronarea industriei remediilor naturale bazate pe plante, care face concurenţă eficientă industriei farmaceutice chimice. Prin declararea anumitor plante ca ilegale în spaţiul UE, se doreşte eliminarea acestor remedii naturale, dar, mai ales, a micilor producători care "subminează" campaniile publicitare ale concernelor farmaceutice.

Aşadar, se dovedeşte încă o dată, dacă mai era cazul, că UE nu este decât o modalitate prin care se perpetuează menţinerea puterii în mâinile aceloraşi factori care o deţin şi în prezent. Sub falsul motiv al sănătăţii europeanului, UE va impune o lege ce limitează accesul cetăţeanului la cele mai eficiente remedii naturale, unele cunoscute de mii de ani.



Despre autor

Andrei Comanescu este redactor AIM
Free Web Hosting