Mass-media te cumpără

Mass-media oficială este un megafon pentru cei la putere, pentru propagarea "dreptăţii" guvernanţilor. Numeroase statistici despre audienţa programelor TV ne asaltează cu procente şi intervale orare. Toate acestea par destul de "seci", doar la prima vedere.

Mass-media te cumpără

Ceea ce nu se spune "la o oră de vârf, pe toate posturile de TV" rămâne ascuns şi cunoscut numai de cei care realizează aceste statistici: există categorii de vârstă care sunt ţinta specifică a principalelor emisiuni. Majoritatea telespectatorilor (cei cu vârste între 18 şi 49 de ani) formează categoria aşa-zis "comercială" (termenul aparţine specialiştilor din mass-media)! Adică aceştia sunt oamenii care "înghit" emisiunile de ştiri, filmele violente şi puhoiul de secvenţe publicitare. Cu alte cuvinte, mass-media de propagandă îi priveşte pe aceşti oameni doar ca simple "legume" care "înghit" (la ore de maximă audienţă) pe "nemestecate" tot ceea ce le oferă televiziunea. Lipsă de respect faţă de telespectatori? Puţin spus! În acest fel apare clar care este adevăratul scop al mass-mediei de propagandă şi lipsa de responsabilitate a celor care ne "fură" privirile zi de zi.

Timişoara critică mass-media

Primaria municipiului Timişoara arată clar pricipalele deficienţe existente în mass-media: "calificarea superficială a lucratorilor din mass-media, explicabilă într-un fel, dar intolerabilă în viitor, care face deservicii imaginii de credibilitate a textului publicistic". În plus, este criticată "dependenţa nejustificată de un "centru" [...] care, premeditat sau nu, îşi abrogă calitatea liderului de opinie". Mai clar de atât nu se poate: întreaga mass-medie este coordonată "de la centru". Atunci să ne mai mire că citim aceleaşi "informaţii" în toate ziarele? E şi normal, doar toate se "hrănesc" cu ceea ce "fabrică" agenţiile de ştiri.

Agentia Mediafax minte "pe faţă"

Cazul MISA şi Gregorian Bivolaru este clasic în această privinţă. Cu aproape 2 (două) ore înainte de emiterea primei sentinţe de arestare preventivă a lui Gregorian Bivolaru, postul de televiziune ProTV o anunţă ca fiind deja dată!!! Telepatie?! Premoniţie?! Paranormal?! Nici vorbă de aşa ceva, pur şi simplu decizia fusese luată de mult, iar aşa-zisul "proces" nu a făcut decât să răspunda unei comenzi venite de mai sus. De foarte sus. Un alt episod, la fel de celebru, este cel în care la emisiunea "Naşul" de la Antena 1, ziaristul Cristian Levant de la Evenimentul zilei afirmă: "Nouă la conferinţa de presă făcută special astăzi [24 martie 2004] ni s-a spus că nu este începută urmărirea penală împotriva domnului Bivolaru ci doar a trei persoane, printre care am înţeles noi că este şi o doamnă doctor, dar, după aceea Mediafaxul a prezentat această ştire [şi anume că Gregorian Bivolaru ar fi dat în consemn la frontieră], ne-au spus, noi i-am contactat şi i-am întrebat, au spus că nu e adevarată ştirea dar că li s-a comandat să spună chestia asta [...] În toate aceste momente noi întrebam pe cei implicaţi, pe purtătorul de cuvant al IGP, pe cei din serviciile secrete, pe cei de la Parchet şi ni s-a spus că nu este dat în consemn la frontieră". Fără comentarii!

Televiziunea: drogul maselor

Cea mai bună analogie pentru puterea mass-mediei de a denatura valorile umane este heroina.

Când te uiţi la televizor, ai automat o atitudine pasivă, de receptare (inconştientă) a mesajelor transmise. Un cunoscut cercetător în domeniu, Herbert Krugman a arătat că în timp ce telespectatorii se uită la televizor, emisfera dreaptă a creierului este de 2 ori mai activă decât cea stângă, ceea ce crează un dezechilibru mental.

Se ştie că odată ce drogul se instalează în fiinţă, starea de dependenţă apare din ce în ce mai accentuat. O persoană dependentă de drog are manifestări ce indică un dezechilibru profund atunci când renunţă la drog: migrene, stare de disconfort, depresie, anxietate, frustrare, etc. Exact aceste efecte le-au resimţit un grup de germani care au fost de acord să-şi întrerupă obiceiul de a se uita la televizor pentru un an, cu un bonus de plată adăugat. Nici unul nu a reuşit să reziste dorinţei mai mult de şase luni! Recente studii pe cobai arată că toate drogurile creează dependenţă. Având o stare de receptivitate exacerbată, telespectatorii nu pot să facă distincţie între realitate şi imaginile fabricate (funcţie realizată numai în stare de echilibru mental), de aceea reacţionează la conţinutul transmisiei TV ca şi cum ar fi real.



Despre autor

Andrei Comanescu este redactor AIM
Free Web Hosting