Omul anului 2006

Abonaţii Buletinului Informativ AIM au decis cine este omul anului 2006. Dacă anul trecut au fost peste 20 de nominalizări, anul acesta am înregistrat numai 17. Cu doar 3 zile înainte de încheierea perioadei de nominalizare, situaţia era unică: doi candidaţi aveau acelaşi număr de voturi. Totuşi, nu a fost nevoie ca decizia să o ia redacţia AIM, pentru că la final a existat un mic avans de 7,4 % pentru câştigător.

Ca o surpriză (la care, sincer, nu ne aşteptam), redactorul AIM Ionuţ Mihai a fost nominalizat - pentru că a realizat seria de articole "Paradigmă şi conspiraţie" care se bucură de o apreciere evidentă din partea dvs. (prin nota obţinută). Colectivul redacţional AIM nu poate însă participa la aceste nominalizări, prin regulament. Vă mulţumim însă, pentru propunere, şi ne bucurăm că apreciaţi informaţiile publicate, pe care noi le considerăm importante pentru toţi.

Omul anului 2006 este Monica Macovei - ministrul Justiţiei.

Iată ce spune Andrei Pleşu despre Monica Macovei: "Exterioară 'sistemului', dacă nu chiar în răspăr cu el, Monica Macovei avea datele unei victime sigure. Urma să fie înghiţită de rutina deviatorie a unui organism impur, viciat, opac. M-am înşelat. Tenacitatea fără breşă, privirea fixă asupra ţintei, efortul calm şi constant (indiferent ce tensiune şi uzură ascunde) au prevalat asupra circumstanţelor".

"Tipul acesta de personalitate a lipsit, cred, până acum, tranziţiei româneşti. Monica Macovei nu face gesturi ample şi declaraţii tari, nu-şi cultivă, tandru, imaginea, nu-şi grădinăreşte, demagogic, cariera. Spune strictul necesar şi nu apare decât când e, cu adevărat, nevoie".

"Sobră şi concentrată ca un bonz, fără umori, fără lamentaţii, învăluită de o foarte expresivă, aproape misterioasă, inexpresivitate, ea pare străină de spiritul locului. E, în orice caz, la antipodul unui anumit gen de politician 'charismatic'..." mereu atent la aplauzele din jur".

"Nu e 'femeie de comitet', 'fată bună', sensibilă, cu ostentaţie, la 'nevoile poporului', gata să se dea în stambă la emisiuni de varietăţi, să vorbească patetic despre mame, cărţi, legi şi necazuri. Nu e interesată (dacă nu mă-nşel!) de ranguri şi privilegii, nu calculează abil pasul politic următor, nu joacă sinceritatea, îngrijorarea, principialitatea şi spiritul de sacrificiu. Vorbeşte limpede, fără regie, indiferentă la efectul retoric".

"Personajul e cu atât mai ataşant şi mai convingător, cu cât rigoarea şi decizia necomplezentă se însoţesc cu un aer de vulnerabilitate. Monica Macovei e un samurai fragil, un luptător translucid, care nu câştigă prin violenţă şi masivitate. Armele ei sunt precizia, detaliul şi consecvenţa".

"Am cunoscut multe specii de inflexibilitate, al căror substrat e nesimţirea. Cu alte cuvinte, nu toţi cei drepti sunt drepţi cu vocaţie. Judecata categorică e, uneori, un fenomen colateral al sărăciei sufleteşti, al unei firi nemiloase, dacă nu al stupidităţii pur şi simplu. În cazul de faţă, nu avem, cred, de a face cu un geometru infailibil al jurisprudenţei, ci cu un om de convingeri, un om care crede în 'spiritul obiectiv' al legilor şi în onoarea lor."

Neîncadrată politic, doamna Macovei a fost promovată la Ministerul Justitiei, în entuziasmul emoţional generat de câştigarea Cotrocenilor. Doamna Macovei a acceptat portofoliul crezând, fără rezerve, în sintagma 'Dreptate şi Adevăr' şi s-a pus imediat pe treabă.

A făcut multe lucruri bune. Şi-a câştigat simpatia cetăţenilor României şi aprecierea instituţiilor europene. Un singur atribut i-a lipsit doamnei Macovei: şmecheria politică. Naivitatea politică nu i-a permis să intuiască solidaritatea transpartinică a politicienilor-afacerişti. Şi aici nu mă refer numai la PNL - PSD.

Dintr-o dată, Monica Macovei a devenit indezirabilă, în condiţiile în care personaje cu înalte funcţii în stat nu se sinchisesc să explice cum au facut averi sfidătoare şi să renunţe la demnităţi. Mai mult, Monica Macovei este atacată cu obrăznicie şi grobianism de 'valeţi şi oficine' de presă aservite celor prinşi cu 'musca pe căciulă'.

În niciun ministeriat al justitiei, până la Monica Macovei, nu a fost liber la cercetări penale. De aceea interesele sunt acum periclitate. Demagogia piticilor politici este dezgustătoare.

Monica Macovei, a fost nominalizată de către "European Voice" la categoria "Campaigner of the Year", în cadrul galei "Europeans of the Year", un eveniment anual organizat de grupul "The Economist". În fiecare an, European Voice selectează cincizeci de personalităţi care au influenţat politic şi social agenda europeană a anului.

Distincţia "Comunicatorul Anului" a fost acordată Monicăi Macovei de către Juriul internaţional al competiţiei Romanian PR Award 2006. "Monica Macovei vorbeşte clar, direct, simplu despre problemele complicate ale Justiţiei. Nu se ascunde în spatele termenilor din limbajul juridic, ci spune întotdeauna lucrurilor pe nume. Apariţiile sale publice au substanţă şi au definit, în timp, o atitudine".

De asemenea, Monica Macovei a fost nominalizată pentru promovarea legilor anti-corupţie şi reforma justiţiei, măsuri care au contribuit în mod decisiv la pregătirea României pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Situaţia în care se găseşte Monica Macovei este foarte ciudată pentru un observator din afară. Un om care întruneşte aprecierile constante ale oficialilor Uniunii Europene, care a început să cureţe grajdurile în care zace de ani de zile justiţia română, care are o bună cotă de popularitate, este lipsită total de sprijin politic.

În occident, orice partid s-ar zbate să sprijine un asemenea ministru - indiferent dacă este al lui sau nu - pentru că alegătorul analizează şi sancţionează partidele care nu acţionează în favoarea lui. Monica Macovei are doar sprijinul lui Traian Băsescu şi al PD (cel puţin aşa se pare).

De ce PNL nu sprijină iniţiativele de reformă din justiţie? Probabil pentru că reforma justiţiei le deranjează interesele de grup sau pentru că PNL vrea să-şi 'arate muşchii' contra preşedintelui Băsescu lovind în proiectele iniţiate de unul din favoriţii lui.

"Am avut şi eu momente grele, în care am crezut că nu mai pot să merg înainte, că nu are rost, că nu o să pot să schimb nimic. Am trecut peste ele, în primul rând cu gândul la toţi oamenii din România care vor să se întâmple aceste lucruri", a declarat Monica Macovei, după decernarea premiului "Speranţa", de către Societatea Timişoara.

Ministrul Justiţiei a adaugat că "au fost momente în care m-am gândit că, dacă nu am un sprijin politic să promovez măsurile de anticorupţie, atunci nu are rost să pierdem vremea nici eu şi nici cei care mă plătesc". Macovei a recunoscut că primul gând care i-a venit atunci când s-a decis să nu renunţe la fotoliul de ministru a fost să apere independenţa magistraţilor care astăzi, "liberi fiind, fac aceste dosare, pentru că altfel mi-e teamă pentru ce ar putea să li se întâmple".

"Cu gândul la ei şi la curajul lor, toţi trebuie să fim curajoşi", a mai spus ministrul. Judecătorii şi procurorii sunt independenţi, lucru foarte vizibil, în opinia Monicăi Macovei, "pentru că astăzi, în fine, după atât de mulţi ani, se fac dosare mari. Aceste dosare nu sunt în nici un fel comandă politică, aşa cum se apără politicienii cercetaţi".

Laura Codruţa Kovesi, noul procuror General al României (după fulminanta demisie a lui Ilie Botoş), a fost atenţionată de Monica Macovei să facă ce n-a facut Ilie Botoş, adică să înceapă de urgenţă reformarea Ministerului Public cu avertismentul că i se va pune beţe în roate... din interor.

În timp ce udemeristii continuă să o atace pe Monica Macovei şi pretind scuze de la aceasta, comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini, apreciază că reforma demarată în domeniul Justiţiei şi al Internelor merge într-o direcţie bună şi trebuie continuată.

Coşmarul clasei politice

Cotidianul francez "Le Figaro" i-a dedicat un articol Monicăi Macovei: "Un ministru român în război cu corupţia". "La 47 de ani, Monica Macovei, ministru al Justiţiei, a devenit preferata presei din Bucureşti şi coşmarul clasei politice. Nu e foarte elegantă (...). Nici foarte locvace. Dar e muncitoare şi, se pare, eficientă", a caracterizat-o Arielle Thedrel, autoarea articolului. "Printre trofeele sale de vânătoare: mai mulţi miniştri şi foşti miniştri anchetaţi. Printre ei, ex-liderul PSD, Adrian Năstase, care a demisionat din funcţia de preşedinte al Camerei Deputatilor. Ceva nemaivazut în România", continuă ziarul francez.

Ca ştire de ultimă oră, Monica Macovei a propus unele modificări ale Codului penal, care să interzică jurnaliştilor publicarea de informaţii sau de fotografii privind instrumentarea unui dosar penal sau desfăşurarea unui proces, până la emiterea unei sentinţe definitive din partea instanţei. Încălcarea acestor prevederi ar urma să fie pedepsită cu amendă penală sau cu închisoarea.

În sfârşit, Dreptate! Aşteptăm şi Adevărul!



Despre autor

Andrei Comanescu este redactor AIM
Free Web Hosting