Protejează-ţi identitatea pe internet

Internetul este o sursă uriaşă de informaţii, şi probabil ăsta e motivul pentru care îl face atât de popular. E o metodă rapidă pentru a transmite şi a găsi informaţia dorită. Datorită internetului aproape că nu mai există graniţe.

Desigur, această uşurinţă cu care se poate găsi informaţia dorită a dus la răspândirea foarte mare a internetului, iar în ultimul timp aceasta a avut loc aproape exponenţial, dacă ne referim la viteza de transmitere a informaţiilor.

Problema

Cu siguranţă aţi auzit deja că există şi pericole pe internet. În acest articol vom expune doar pericolele care atentează, de cele mai multe ori fără să ştim, la intimitatea noastră, la libertatea noastră de informare. Este vorba despre faptul că, aşa cum a fost proiectat încă de la început, internetul permite foarte uşor să se ştie exact ceea ce căutăm, accesăm, citim, sau facem.

Cel mai logic este că furnizorul de servicii internet pe care-l folosim ştie absolut tot ceea ce facem pe internet (că doar el este cel care ne dă acces la această uriaşă sursă de informare). În ultima vreme aţi auzit desigur despre Legea Stocării Datelor Informatice care a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României (la fel s-a întâmplat şi în Germania). Cu toate acestea, furnizorii de internet (fie că este vorba de internet mobil - Orange, Vodafone, etc, sau de cel de la Romtelecom) au stocat până acum toată activitatea dvs., toate conexiunile, toate adresele site-urilor accesate de dvs.

Probabil că nu vă convine ca altcineva să vă studieze comportamentul şi preferinţele (în materie de informaţii) de pe internet. Este normal. Constituţia ne garantează dreptul la o viaţă privată. Dar cum ne garantează? Doar pe hârtie. Pentru că internetul este proiectat de aşa natură încât urmărirea activităţii dvs. să poata fi realizată extrem de simplu, aproape de oricine. Şi atunci, cum ne poate garanta Constituţia dreptul la viaţă privată, pe internet?

Răspunsul

Răspunsul este că nu poate. Singurul care poate să o facă sunteţi doar dvs., prin măsuri suplimentare.

Haideţi să vedem acum ce se întâmplă când accesaţi un site cu browserul preferat (Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome, etc.). În schema de mai jos se arată cum dvs. sunteţi conectat în mod clasic la internet, prin intermediul furnizorului la care sunteţi abonat:



Iată ce se întâmplă când scrieţi în browser adresa site-ului dorit şi apăsaţi ENTER: cererea dvs. ce conţine adresa site-ului este transmisă ne-criptat către furnizorul de internet la care sunteţi abonat. Acesta poate (şi de obicei chiar o face) să înregistreze întrun registru de evidenţă electronic faptul că dvs. aţi cerut să vedeţi informaţia prezentă la acea adresă de web. Reţineţi: nu aveţi cum să vă asiguraţi că furnizorul NU înregistrează activitatea dvs. În plus, chiar site-ul vizitat poate să stocheze identitatea dvs.

În concluzie, acest mod de a naviga pe internet este cel mai lipsit de protecţie, referindu-ne la viaţa privată.

Să vedem acum ce alte moduri de navigare puteţi folosi pentru a vă proteja. Există în principal două categorii, dar ambele funcţioneaza pe principiul "pune pe altul să îţi aducă informaţia". În acest fel, dvs. nu mai apăreţi în registrele de evidenţă, ci acel "altineva". Acesta este un "proxy".

Prima metodă

Cea mai simplă metodă de a vă proteja este să accesaţi adresa site-ului dorit prin intermediul unui proxy web, care este de fapt un site ce vă preia cererea, se duce la adresa cerută de dvs., ia informaţia de acolo, şi o trimite înapoi către dvs. În acest fel, furnizorul de internet vede (şi înregistrează) că dvs. aţi dorit să vizitaţi site-ul acestui proxy, nicidecum site-ul adevărat. Asta înseamnă navigare privată sau anonimă ("private browsing", sau "anonymous surfing").

Pentru a găsi un astfel de proxy, căutaţi cu Google sau orice alt motor de căutare expresia "free web proxy". Apoi alegeţi unul după preferinţă, sau după viteza cu care vă răspunde. De menţionat că cele care se află mai departe (geografic) răspund probabil mai lent.

Iată un exemplu: proxy.org este un astfel de web proxy foarte simplu de folosit. Ca în imaginea de mai jos, scrieţi adresa dorită (în exemplu este www.google.ro) şi apăsaţi butonul GO. Astfel proxy.org vă aduce pagina de la www.google.ro în loc să o accesaţi direct şi neprotejat, iar în registrele de acces aflate la furnizorul de internet şi la site-ul google.ro nu veţi apărea dvs., ci acest proxy.org!



Găsiţi liste deja alcătuite cu astfel de web-proxy gratuite pe centurian.org, www.publicproxyservers.com şi http://hide-ip-proxy.info

De menţionat că acestă soluţie simplă nu funcţionează 100% totdeauna, datorită complexităţii tipurilor de transfer a informaţiei, existente pe internet.

A doua metodă

Pentru a vă asigura că puteţi accesa orice tip de informatie (text, imagine, sunet, film) va trebui să folosiţi un sistem mai complex ce presupune să instalaţi la dvs. pe calculator un mic program care stă între dvs. şi furnizorul de internet:



Acest mic program (numit proxy local) stă între browser-ul dvs. şi furnizorul de internet, şi nu face decât să preia adresa site-ului pe care dvs. ati cerut-o, o transformă în aşa fel încât ea nu mai este vizibilă direct de către furnizorul de internet (fiind acum întro formă neinteligibilă), şi o trimite furnizorului de internet pentru a fi transmisă de către acesta spre serverul proxy.

Acest server proxy (care lucrează împreună cu proxy-ul local instalat la dvs. pe calculator) va re-compune informaţia şi va accesa astfel pagina site-ului cerut de dvs. Deşi această explicaţie pare complicată, în practică lucrurile stau mult mai simplu din punct de vedere al utilizatorului.

De reţinut că aproape totdeauna există mai mult de un singur server proxy cu care se poate lucra, la alegere. Uneori această alegere o puteţi face chiar dvs. (manual), alteori ea este făcută automat pe principiul "care dintre ele răspunde mai rapid".

Vă prezentăm acum unele dintre aceste programe care sunt totodată gratuite (exista şi programe de acest gen care se comercializează).

Not my IP

Îl puteţi descărca de la notmyip.exe şi este foarte uşor de folosit. Pentru a vă conecta în mod protejat trebuie doar să apăsaţi butonul verde "CHANGE IP":



iar pentru a reveni la modul neprotejat apasăţi butonul roşu "Restore IP".

NotMyIp va configura automat toate browser-ele inclusiv Firefox, Internet Explorer, Chrome, Opera pentru ca să vă fie mai usor.

UltraSurf

Un alt program gratuit (u.zip) care are la dispoziţie 3 servere proxy prin care se face comunicaţia este UltraSurf, şi este uşor de folosit, plus că nu trebuie nici aici să configurati nimic. Implicit el funcţionează în tandem cu Internet Explorer, astfel că pentru celelalte browsere va trebui să faceţi singuri configurarea modului în care browserul se conectează la internet.



Acest program vă permite să alegeţi manual unul din cele 3 servere disponibile, după cât de liber este fiecare (ştiut fiind că un server aglomerat răspunde mai greu decât unul mai liber).

GPass

O a treia variantă este folosirea GPass (http://www.gpass1.com) care vă pune la dispoziţie tot 3 servere cu care lucrează (alegeţi serverul cel mai rapid). Folosiţi conform imaginii:



Mai întâi alegeţi serverul, apoi dublu-click pe "Default browser" şi puteţi naviga în siguranţă.

Concluzie

Vă puteţi păstra identitatea pe internet folosind fie un "web-proxy", fie un "proxy local". În ambele cazuri însă viteza de acces va scădea faţă de cazul în care folosiţi internetul neprotejat. Desigur, serviciile oferite comercial asigură o viteză mai mare, dar scopul acestui articol a fost să vă oferim două tipuri de modalităţi complet gratuite prin care să navigaţi anonim, în siguranţă.



Despre autor

Redactia Active Information Media
Free Web Hosting