VIDEO: Ce se petrece in Ucraina?

Ce se petrece in Ucraina?

Estonia confirmă autenticitatea unei interceptări telefonice în care şeful diplomaţiei afirmă că nu Ianukovici s-a aflat "în spatele" lunetiştilor, ci cineva din noua coaliţie pro-occidentală. Ministrul estonian de externe i-a acuzat pe opozanţii din Ucraina (proaspat ajunşi la conducere) că au fost cei care au angajat lunetişti (mercenari) în cadrul confruntărilor violente din Maidan, care au precedat demiterea preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Estonia a admis autenticitatea înregistrării audio a unei convorbiri dintre ministrul de Externe Urmas Paet şi seful diplomaţiei europene, Catherine Ashton. Înregistrarea, publicată pe YouTube, a fost difuzată pe larg de televiziunile ruseşti de stat şi de agentia de ştiri RIA-Novosti. Televiziunea de stat Rossyia-24 a sugerat că UE deţine dovezi că lunetiştii au tras atât în poliţie cât şi în manifestanţi.

Lunetiştii provin din rândurile opoziţiei şi aceştia au tras atât asupra poliţiştilor, cât şi a manifestanţilor. "Este un sentiment tot mai puternic că în spatele lunetiştilor nu s-a aflat Ianukovici, ci cineva din noua coaliţie" se afirmă în înregistrarea audio.



şeful forţelor ucrainene speciale Berkut a arătat, pentru Russia Today, că o "a treia parte" implicată în protestele de la Kiev este responsabilă de uciderea protestatarolor, întrucât echipele Berkut nu erau înarmaţi.

"La un moment dat am înţeles că nu mai era ca la protestele paşnice din 2004 şi 2007. De această dată era vorba despre provocare, nu numai violenţă, ci tactici murdare ale protestatarilor. Deşi eram neînarmaţi - nu aveam nici măcar arme non-letale - planul celor ce au pus asta la punct a fost să zdrobească Berkut, să ne demoralizeze, şi să ne preseze să schimbăm taberele, însa nu s-a întâmplat asta. Apoi a venit ce era mai rău: împuşcăturile. Se trăgea în ambele părţi, însă noi nu aveam arme. Era dificil să înţelegi ce se întâmplă, însă ofiţerii au început să cadă, aşa că a devenit clar că oamenii mureau împuşcaţi! Sunt sigur că erau forţe exterioare, o a treia parte implicată în provocări şi în morţile de ambele părţi", a declarat Iuri Abisov.

Iată, deci, că se confirmă intuiţia că nemulţumirile poporului ucrainian au fost deturnate prin acţiuni violente, prin instigare, prin provocare şi înscenare, către alte scopuri ce servesc unor alte interese...

Diversiune în toată regula! Sunt aspecte care seamănă izbitor cu "evenimentele" noastre din decembrie '89 de la Bucureşti. Coincidenţă? Nu. Aceleaşi scenarii bine puse la punct... şi aplicate şi în Ucraina. Copie la indigo.

În confruntările din Kiev au fost ucişi aproape o sută de manifestanţi, şi răniţi încă 900. "Cui bono?" Cine a câştigat din treaba asta? Putin? - nu prea. Nu cred că ar fi vrut să ajunga în situaţia în care să folosească forţa armată (invazia din Crimeea). Ianukovici? El a ieşit cel mai "şifonat". Şi acum, chiar dacă a fugit în Rusia, e "terminat" (după cum a zis chiar şi Putin).

Au fost însă mulţi alţii care au avut de câştigat...

Un aspect esenţial al situaţiei din Ucraina este acela că primul anunţ al noului premier a fost că va căuta de urgenţă ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI)... Această declaraţie spune totul despre cine sunt cei care vor să profite de pe urma Ucrainei.

Toate teoriile astea conspiraționiste cu forțe oculte care provoacă războaie, cu guverne care își spionează din umbră cetățenii și cu o mafie globală, transnațională, se dovedesc rând pe rând adevărate. Din acest punct de vedere, cred că ne-am lămurit cine au fost teroriștii din Revoluția română.

La Kiev a avut loc un puci armat organizat de un colos militar - SUA ("specialişti" în "revoluţii portocalii" şi "primăveri arabe"), contra altui colos militar - Rusia (un colos mai "primitiv" şi mai neputincios în a "ademeni" oamenii pe străzi) colos care în neputinţa lui de a manipula mai subtil oamenii a scos direct tancurile şi tunurile pe străzi ca ripostă la "revoluţia" armată a primului. Victime "colaterale" (carnea de tun): ucrainienii cu tot cu ruşii, românii, tătarii şi alţii care trăiesc în Ucraina.

Atât SUA, cât şi Rusia îşi fac "jocurile de putere" prin manipulare. Americanii o fac mai subtil, iar ruşii o fac mai direct (a se vedea şi "şantajul" Europei cu preţurile la gaze furnizate de Gazprom).



Dar, "războiul" continuă mai ales în zona mass-media.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2014, iar conflictul actual din Ucraina ar putea de asemenea figura pe agenda comitetului Nobel.

O ziaristă americană (Liz Wahl) de la postul de televiziune Russia Today (RT) America a demisionat miercuri în direct de la postul de televiziune finanţat de guvernul de la Moscova, în semn de protest faţă de politica Kremlinului în privinţa Ucrainei.

Autorităţile turceşti au dat acordul ca o navă militară americană să treacă prin strâmtoarea Bosfor în Marea Neagră în următoarele două zile, relatează presa din Ankara, citand surse oficiale.

Premierul Norvegiei, Erna Solberg, a declarat că speră ca ţara sa să rămână în relaţii bune cu Rusia, în pofida situaţiei tensionate din Ucraina. Totodată, aceasta a spus ca Norvegia nu va lua nicio măsură împotriva Kremlinului, chiar dacă Norvegia va urma calea UE şi NATO.

Iar presa din SUA "conduce" detaşat campania de "aducere la lumină" a adevărului.

Ministerul american de externe prezintă, pe site-ul său, zece afirmaţii recente făcute de Vladimir Putin, alături de "faptele" pe care acesta le "ignoră sau le deformează".

1. Putin afirmă: Forţele ruseşti din Crimeea acţionează doar pentru a proteja instalaţiile militare ruseşti. Grupuri de auto-apărare şi nu militari ruşi au preluat controlul asupra instalaţiilor militare din Crimeea.

Realitatea: Dovezi puternice sugerează că membrii ai serviciilor ruseşti de securitate se află în centrul forţelor anti-ucrainene din Crimeea, extrem de bine organizate. În timp ce aceste unităţi poartă uniforme fără niciun însemn, conduc maşini militare înmatriculate în Rusia şi se prezintă ca fiind militari ruşi când sunt întrebaţi de presa internaţională sau de soldaţii ucraineni. Mai mult, aceste persoane au arme care, în general, nu sunt disponibile pentru civili.

2. Putin afirma: Actiunile Rusiei se incadreaza in Tratatul de prietenie diintre Rusia si Ucraina, din 1997.

Realitatea: Acordul din 1997 cere Rusiei sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei. Actiunile militare ale Rusiei in Ucraina, care le-au oferit controlul operational asupra Crimeei, reprezinta o violare clara a integritatii si suveranitatii Ucrainei.

3. Putin afirma: Opozitia nu a implementat acordul din 21 februarie semnat cu fostul presedinte Viktor Ianukovici.

Realitatea: Acordul din 21 februarie a stabilit un plan potrivit caruia Rada va aproba o lege prin care se revine la constitutia din 2004, astfel incat sistemul legislativ este recentrat asupra Parlamentului. Potrivit acestui acord, Ianukovici ar fi trebuit sa semneze legea in 24 de ore pentru a conduce la rezolvarea pasnica a crizei. Ianukovici a refuzat sa-si respecte angajamentele. In loc de asta, a fugit, lasand in urma dovezi ale unei coruptii la scara extinsa.

4. Putin afirma: Guvernul Ucrainei este ilegitim. Ianukovici este inca presedintele legitim al Ucrainei.

Realitatea: In 4 martie, chiar presedintele Putin recunostea ca Ianukovici nu mai are un viitor politic. Dupa ce a parasit tara, chiar si partidul sau, Partidul Regiunilor, s-a intors impotriva sa, votand demiterea sa si sprijinul pentru noul guvern. Noul guvern a fost aproba de parlamentul ales democratic cu 371 de voturi - o majoritate de peste 82%.

5. Putin afirma: Exista o criza umanitara si sute de mii de oameni fug din Ucraina in Rusia pentru ca cauta azil.

Realitatea: In prezent, nu exista nicio dovada legata de o criza umanitara si nici despre un exod al ucrainenilor in Rusia. Organizatiile internationale au interogat vamesii ucraineni, care au respins aceste afirmatii. Ziaristii independenti nu au observat, de asemenea, un astfel de exod de refugiati.

6. Putin spune: Etnicii rusi sunt amenintati.

Realitatea: In afara de presa rusa si de televiziunile rusesti de stat, nu exista relatari credibile legate de faptul ca vreun etnic rus ar fi amenintat. Noul guvern ucrainean a facut, inca de la inceput, o prioritate din reconciliere. Presedintele Oleksandr Turcinov a refuzat sa semneze legea privind limitarea folosirii limbii rusesti la nivel regional. Etnicii rusi au semnat petitii in care arata ca nu exista amenintari legate de comunitatile lor. Mai mult, de la instalarea noului guvern, calmul a revenit la Kiev. De asemenea, nu s-au inregistrat recrudescente ale criminalitatii, jafuri sau razbunari impotriva oponentilor politici.

7. Putin afirma: Bazele rusesti sunt amenintate.

Realitatea: Instalatiile militare rusesti au fost si sunt in continuare in siguranta, iar noul guvern s-a angajat sa respecte toate acordurile internationale existente, inclusiv cele legate de bazele Moscovei. Din contra, bazele ucrainene din Crimeea sunt supuse amenintarilor.

8. Putin afirma: Au existat atacuri masive impotriva bisericilor si sinagogelor din estul Ucrainei.

Realitatea: Liderii religiosi din tara si militantii pentru libertatea religioasa activi in Ucraina afirma ca nu au existat incidente sau atacuri impotriva bisericilor. Toti liderii bisericilor din Ucraina, inclusiv reprezentantii Bisericii Ortodoxe subordonate Patriarhiei Moscovei si-au exprimat sprijinul pentru noua conducere politica, facand apel la unitate nationala intr-o perioada de vindecare. Grupurile evreiesti din sudul si estul Ucrainei au anuntat ca nu au observat o crestere a incidentelor cu caracter antisemit.

9. Putin spune: Kievul incearca sa destabilizeze Crimeea.

Realitatea: Guvernul interimar a actionat cu retinere si a cautat dialogul. Trupele rusesti, pe de alta parte, au depasit perimetrul bazelor lor pentru a prelua controlul asupra unor obiective politice si a infrastructurii din Ucraina. Guvernul l-a trimis imediat pe fostul sef al Apararii pentru a dezamorsa situatia. Petro Poroshenko, ultimul emisar al guvernului insarcinat cu dialogul in Crimeea, a fost impiedicat sa intre in parlamentul local.

10. Putin afirma: Rada este sub influenta extremistilor sau a teroristilor.

Realitatea: Rada este cea mai reprezentativa institutie din Ucraina. Legislatia recenta a fost aprobata cu o larga majoritate, inclusiv de alesii din estul Ucrainei. Gruparile ultra-nationaliste de extrema dreapta, unele dintre ele implicate in ciocnirile cu fortele de securitate in timpul protestelor din EuroMaidan, nu sunt reprezentate in Rada. Nu exista niciun indiciu ca guvernul intentioneaza sa aplice practici discriminatorii, dimpotriva, a declarat public contrariul.

Realitatea "din teritoriu" se pare că este însă, alta, decât cea care este "servită" din plin de mass-media occidentală. Oameni simpli, care nu au căzut "în capcana" manipulărilor abil orchestrate, caută sincer soluţia cea mai bună: renunţarea la violenţă şi la acţiunile belicoase. În timp ce una dintre femeile ucrainiene participante la un protest paşnic le cerea tuturor celor angrenaţi în acţiuni de forţă să renunţe la ele şi să revină la pace, ea este agresată şi îmbrâncită... Pacea este cel mai mare "dusman" al celor care vor cu obstinaţie să fie război...



Ca o concluzie la toate aceste "bătălii" mediatice, observ că americanii preferă să "aducă la lumină" manipulările flagrante ale ruşilor, iar ruşii profită de orice ocazie pentru a arăta că aşa-zisa "revoluţie" ucrainiana a fost pregătită din timp prin "hrănirea" sentimentului de nemulţumire al oamenilor, prin manipularea lor, şi chiar prin înscenarea unei riposte armate asupra manifestanţilor.

Ca de obicei, timpul va arăta cine a avut de câştigat din aceste evenimente, şi astfel vom şti cine s-a aflat la originea lor.



Despre autor

Marian Apostol este redactor AIM
Free Web Hosting