Un somn odihnitor contribuie la mentinerea sanatatii

Un somn odihnitor contribuie la mentinerea sanatatii

Cat de mult te influenteaza ora de trezire?

Organismul uman isi coordoneaza functionarea dupa rasarit, iar trezirea de dimineata ne afecteaza viata mai mult decat stim. Potrivit cercetatorilor de la Oxford, adultii ar trebui sa inceapa munca dupa ora 11, pentru ca altfel nu sunt productivi si se imbolnavesc mult mai usor. Si asta fara sa punem la socoteala orele muncite peste program. Experimentul facut de britanici a mai aratat si faptul ca elevii nu se pot concentra mai devreme de ora 10:00.

Cercetatorii de la Oxford au aflat, in urma unui studiu, ca ora 9 dimineata este nepotrivita pentru a incepe programul, la serviciu, fiind similara cu o tortura pentru organism. E motivul pentru care multi angajati se imbolnavesc, sunt extrem de obositi si stresati, arata ei.

Potrivit acestora, ora de incepere a lucrului ar trebui sa se afle in stransa legatura cu ceasul nostru intern. Iar potrivit acestuia, pana la varsta de 55 de ani, ora 9 nu este una la care ar trebui deja sa muncim. Faptul ca, totusi, cei mai multi angajati incep la aceasta ora programul, sfarsindu-l la 17.00, face ca performantele sa fie slabe, starea de spirit una deloc buna, la fel ca si sanatatea mintala.

Dr. Paul Kelley, de la Universitatea Oxford, atrage atentia ca ar trebui ca societatea sa fie reformata din acest punct de vedere, iar cursurile la scoala sa inceapa mai tarziu, la fel si programul de lucru, pentru a fi in ton cu "ceasul" nostru biologic.



Experimentele au aratat ca un elev de 10 ani nu se va concentra suficient la clasa inainte de 8:30 dimineata. In mod similar, unul de 16 ani nu ar trebui sa se afle in banca inainte de 10 dimineata, in timp ce studentii ar trebui sa aiba primul curs cel mai devreme la 11:00.

O simpla schimbare de program ar insemna performante scolare mult crescute, sustine acesta, in trecut profesor de scoala generala.

Cat despre companiile care isi forteaza angajatii sa vina la munca inainte de ora 10:00 (imensa majoritate), acestea pur si simplu le fac rau, cauzandu-le probleme de sanatate. Potrivit cercetatorului, e un efort extrem de mare pentru organism, fiind afectate atat psihicul, cat si starea fizica a corpului.

"Nu ne putem schimba ritmul de 24 de ore. Corpul e proiectat sa functioneze ghidat dupa ora de rasarit si nici nu suntem constienti de asta", a mai spus acesta. Practic, a explicat cercetatorul, nu poti cere organelor, cum ar fi ficatul sau inima, sa-si schimbe "programul". Mergand pe acest rationament, cercetatorul sustine ca "Lipsa somnului este o tortura".



Modificari genetice

De-a lungul timpului, nenumarate studii au aratat ca somnul insuficient are serioase repercusiuni asupra sanatatii. O singura saptamana in care se doarme mai putin de sase ore pe noapte duce la nu mai putin de 711 schimbari in functionarea genelor.

Sunt afectate performantele, atentia, memoria pe termen lung, iar cel in cauza e mai atras de droguri si alcool. Se ajunge in scurt timp la extenuare, frustrare, anxietate, furie, impulsivitate, ingrasare, un comportament ce presupune asumarea multor riscuri, o tensiune arteriala crescuta, o imunitate scazuta, stres si inrautatirea sanatatii mintale (cu predispozitie la boli grave cum ar fi Alzheimer).

Dr. Paul Kelly: "Tinerii si adolescentii au nevoie sa se trezeasca cu 2 - 3 ore mai tarziu decat alti oameni. Si este un lucru pe care nu il putem schimba. Asa ca in loc sa le spunem tinerilor sa se trezeasca dimineata si sa mearga la scoala trebuie sa schimbam programul scolar, ca sa se trezeasca la ora potrivita."

Somnul ca antibiotic natural

Rolul pe care il joaca somnul in viata animalelor si oamenilor ramane inca un mister pentru cercetatori. Parintii au grija mereu ca ora de culcare a copiilor sa nu fie prea tarzie. Ca adulti, constatam ca nu dormim suficient de mult timp. Surprinzator, functia pe care o indeplineste somnul ramane inca nedeslusita cercetatorilor care incearca sa afle mai multe prin experimente in care subiectii "beneficiaza" doar de un somn de proasta calitate sau chiar de scurtarea perioadei de somn...

Intr-un studiu recent realizat de echipa dr. Praether care a fost publicat in editia din septembrie a revistei SLEEP, cercetatorii au examinat efectele lipsei somnului asupra sistemului imunitar si a capacitatii acestuia de a lupta impotriva infectiilor din organism. Pentru aceasta, ei au inoculat virusul racelii obisnuite in fosele nazale ale voluntarilor prin intermediul unor picaturi, apoi au analizat rolul duratei somnului in lupta organismului impotriva acestui virus comun. Durata exacta a somnului a fost determinata in mod obiectiv folosind un dispozitiv actigrafic - ce era purtat la incheietura mâinii - pentru a diferentia clar starea de somn de starea de veghe inregistrand miscarile involuntare.

Descoperirile cercetatorilor au fost uluitoare: dupa inocularea virusului, cei care au dormit mai putin de 5 ore pe noapte au avut sanse de 4-5 ori mai mari sa contacteze boala, cei care au dormit 5-6 ore pe noapte au avut sanse de 4,24 ori mai mari ca sa se imbolnaveasca, comparativ cu cei care au dormit minim 7 ore. Asadar, studiul demonstreaza ca reducerea duratei somnului ramane un factor foarte important in imbolnavire, indiferent de incidenta altor factori deja cunoscuti (anotimp, fumat, stress).

Acesta este primul studiu care cerceteaza efectele duratei reduse a somnului asupra capacitatii organismului uman de a lupta impotriva infectiilor, bazandu-se pe masurarea obiectiva a duratei reale a somnului. Cercetarile anterioare pe aceasta tema se bazau pe raportarea subiectiva a duratei somnului, de aceea acest studiu nu este viciat de opinia participantilor.

Legatura intre capacitatea sistemului imunitar si durata somnului a fost descoperita de multi ani. Un somn suficient si de o buna calitate (odihnitor) este un factor critic fara de care sistemul imunitar nu poate lupta impotriva infectiilor la capacitatea maxima. Cu alte cuvinte, degeaba reducem stressul (pentru a imbunatati sistemul imunitar) daca nu dormim suficient de mult timp.

Cercetari biochimice suplimentare au aratat ca un somn insuficient conduce la alterarea populatiei de celule specifice imunitare care au rolul de a lupta impotriva infectiei.

Merita observat ca atunci cand organismul se confrunta cu o astfel de boala, apar simptomele de somnolenta, si nevoia de somn creste rapid. Anumite substante produse de catre celulele imunitare (substante numite citokine) care ajuta la coordonarea atacului impotriva virusilor din organism au ca efect stimularea creierului catre o stare de somn. Practic, sistemul nostru imunitar informeaza creierul (pe cai biochimice) ca este nevoie sa dormim pentru ca lupta impotriva infectiilor sa fie eficienta.

Ca si concluzie, probele arata ca o durata a somnului insuficienta creste mult probabilitatea de imbolnavire ca urmare a unei infectii, si impiedica functionarea la capacitate maxima a organismului in lupta impotriva infectiilor. Solutia este simpla: un somn suficientsi de o buna calitate reprezinta unul dintre cele mai puternice antibiotice perfect naturale si complet gratuite ce ne ajuta sa ramanem sanatosi.



Despre autor

Marian Apostol este redactor AIM
Free Web Hosting